Az emberek személyiségét nem csak saját tulajdonságaik, de barátaik és környezetük is megjeleníti. Árulkodik rólunk, hogy kikkel vagyunk egy társasága, de az is, hogy milyen bútorokkal vesszük körbe magunkat az otthonunkban. Ismerőseink megválogatása mellett ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen bútorokkal rendezzük be otthonunkat. Sok évet le kell majd élnünk egy adott helyen, így fontos, hogy ez az időszak boldog élmények helyszínévé valljon, és mi is jól érezünk magunkat a saját rezidenciánkon. Olykor azonban eljön a váltás ideje, és ilyenkor előfordul, hogy csak egy ülőgarnitúrától válunk meg, de van olyan is, hogy az egész ingatlanon túlteszünk. Ebben az esetben jó dolog, ha szívünk számára kedves értékeinktől nem ingyen válunk meg. Ehhez azonban értékálló dolgokra vannak szükségünk. A bútorválasztásost, mint oly sok mindent az életben, nem szabad elkapkodni, hiszen nem egy rövid távú döntésről beszélünk. A legtöbb ember viszont nem kifejezetten ért a bútorokhoz, így van rá esély, hogy ami elsőre jónak tűnik, utólag már hibás döntésnek minősül majd. További nagy kérdés, hogy mennyiért számítsuk fel szívünkhöz nőtt bútorainkat egy esetleges ingatlan adás-vétel esetén.

Egy ingatlan értékbecslés során könnyen választ kaphatunk ezen kérdésünkre. Gyakori eset, hogy értékbecslő közreműködését csak akkor kérik az emberek, amikor muszáj a hitel, vagy más egyéb támogatás miatt. Kevesen tudják, milyen sok haszonnal jár egy ilyen szakember. Érdemes segítségül hívni olyankor is, ha eladunk. Ennek egyszerű oka van. A saját otthonunkhoz érzelmi szálak százai, ha nem ezrei fűznek minket, és a legtöbb ember hajlamos ezeket az érzéseket is hozzácsapni az ingatlan értékéhez, így a legtöbb esetben a tulajdonosok elsőre kissé túlárazzák értéküket. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy valószínűsíthetően nem igazán lesz majd jelentkező a drága ingatlanra, így fölöslegesen fizetjük a hirdetési költségeket. Gondot okozhat az idő más megközelítésből is. Gondoljunk csak bele. A legtöbb ember annak a lakásnak az árából veszi a következő otthonát, ahonnan kiköltözik. Így lényegében, amíg nem talál vevőt a korábbi vityillóra, nem tud új ingatlan után komolyan érdeklődni. Egy értékbecslő azonban pontosan be tudja határolni nekünk az eladásra kínált objektum értékét, ezáltal elsőre is a megfelelő áron tudjuk hirdetni azt, ezzel időt és hirdetési költséget spórolva, nem is keveset. Ezen felül egy ilyen szakértő a bútoraink értékéről is megfelelő információval szolgálhat, így nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy gondosan kiválasztott, minőségi bútorainkat áron alul kótyavetyéljük el. Vásárlásnál pedig talán még ennél is fontosabb a megfelelő szaktanács kikérése.

Ennek oka, hogy elég gyakran megesik, hogy valaki bútorozottan árulja ingatlanját. A legtöbbször ilyenkor az üres lakás is elérhető, valamivel olcsóbban. Ilyen esetekben az értékbecslő szakember segíthet eldönteni, hogy megéri-e kérni, és kifizetni a bútorokat, vagy sem. Emellett természetesen garantálja azt is, hogy ne verjenek át minket, és a megfelelő piaci ár ismeretében vásároljunk. Ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy valamilyen formában sérülnek az érdekeink, ugyanis a legtöbb ilyen szakvéleményt igazságügyi szakértő ellenőriz. Természetesen ettől függetlenül is megeshet hiba, de a komolyabb cégek garanciát vállalnak a munkájukra. A Rétköz értékbecslő cég például 100% visszafizetést garantál, és nem csak akkor, ha valamiben hibáznak, hanem arra az esetre is, ha az ügyfél elégedetlen lenne valami miatt. Ennek köszönhetően ki tudjuk próbálni egy szakértő segítségét anélkül, hogy attól kéne tartanunk, hogy fölöslegesen dobjuk ki a pénzt az ablakon.

Nem csak az ingatlan értékének megbecsülésére alkalmas azonban egy komoly szakember. A legtöbb vállalkozás foglalkozik értéktárgyak (például bútorok) árának megállapításával, de akár cégek vagy pályázatok felmérése is szóba jöhet. Ezért érdemes körülnézni az interneten alkalmas segítség hívása miatt, hiszen pillanatok alatt rengeteg olyan információval találkozhatunk a témával kapcsolatban, ami komolyan a segítségünkre lehet majd. Komolyabb értékek, fontosabb dolgok vásárlása előtt pedig kötelező jelleggel ajánlom. Ez alól nem kivétel a bútorvásárlás sem. Elképesztő, hogy mennyi pénzt lehet megspórolni ilyen úton, és külön megdöbbentő, hogy mennyire nincsenek ezzel tisztában az emberek. Minden esetre remélem, hogy most sikerült kissé felkeltenem a figyelmet ezzel kapcsolatban, és legyen szó akár bútorról, akár ingatlanról, az olvasó igénybe vesz majd valamilyen profi segítséget, és ezáltal jobb üzletet köt, mint cikkem olvasása, és egy értékbecslő felkeresése nélkül kötött volna. Sok sikert a későbbi bizniszekhez.